Over Bezoek Venetiaanse gaanderijen en Atlantikwall

21 aug

Bezoek Venetiaanse gaanderijen en Atlantikwall

Bezoek Venetiaanse gaanderijen te Oostende, maaltijd in Walraversijde en Atlantikwall te Raversijde

woensdag 21 augustus 2024 om 10:00 uur
Programma:
Om 10.30u bezoeken we in de Venetiaanse Gaanderijen de verrassende tentoonstelling “Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs” onder leiding van een gids.
Deze tentoonstelling, samengesteld door curator en Ensorautoriteit Herwig Todts, neemt je mee op een meeslepende reis doorheen het leven van de meester van de zee en ‘zijn’ Oostende.
Terwijl Oostende zich als toeristische en culturele bestemming ontwikkelde tot de Koningin der Badsteden, ontwikkelde Ensor er zijn artistieke vaardigheden en visie. Zijn werk is doordrenkt met mysterieuze en idyllische afbeeldingen van de zee, duinen en polders die hem omringen. Ensor verkiest hierbij sfeer en creatieve vrijheid boven feitelijke nauwkeirigheid: opvallend genoeg schildert hij veel van de zichten in en rond Oostende in spiegelbeeld. Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn leven is verweven met de stad Oostende. Hij neemt er een actieve rol op in de lokale artistieke kringen, waaronder de Cercle Artistique en de Compagnie du Rat Mort. Wanneer zijn ‘denkbeeldige paradijs’ bedreigd wordt, ontwaakt de activist in Ensor. Hij komt op voor de schoonheid van zijn stad en probeert de afbraak van iconische landmarks te voorkomen.
Om 13.00u : middagmaal in restaurant Walrave te Raversijde.
Er is keuze tussen:
Menu 1: Bouillabaisse à volenté met halve kreeft. Dranken niet inbegrepen.
Menu 2: Kaaskrokketten – Steak met frietjes en saus naar keuze. Dranken niet inbegrepen.
Om 15.00u : Vrij bezoek aan Antlantikwall te Raversijde met als hoogtepunt de bunker waar drie schilderijen pronken in het kader van het Ensorjaar.
In de nacht van 27 op 28 mei 1940 wordt het Stadhuis van Oostende gebombardeerd. Drie schilderijen en talrijke etsen van Ensor raken verloren. Op vraag van kunstenaar Lieven Neirinck werden deze schilderijen 84 jaar later herschilderd in de Kunsacademie van Oostende door Peter Lagast en Windy Corteel, de bakermat van de artistieke carrière van Ensor. Deze zijn momenteel te zien op de unieke locatie – in een bunker. Je ziet in een oogopslag het watermerk van de oorlog: vernieling. Maar de schoonheid van de werken van ensor dringt de oorlogsgedachte ook terug.
De tram stopt nabij de Gaanderijen. Halte: Koninginnelaan.
Afspraak om 10 uur. Naar Walrave reizen we ook met de tram. Er zijn wel trappen te doen om naar het restaurant te gaan. Je kan ook met de bus: Halte Petit Paris is dan de beste optie.

Prijzen

Sonia Vanhercke 0486 / 18 01 13 of sonia.vanhercke@gmail.com

Labels: Dagevenement1 sessieActiviteitCultuurregio Middenkust