Over De Aziatische hoornaar

02 feb
Eernegem - Zaal Kruispunt

De Aziatische hoornaar

Lezing door Marc Struye over de Aziatische hoornaar.

vrijdag 2 februari 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Recent dook de Aziatische hoornaar op in onze gebieden. Deze hoornaar wordt door Europa beschouwd als een invasieve exoot. Hij bedreigt in grote mate onze inheemse insecten en bijenpopulaties en is een gevaar voor onze zo al sterk onder druk staande biodiversiteit. Ook voor de mens is hij niet ongevaarlijk. Zo kwamen vorig jaar enkele gevallen van aanvallen door Aziatische hoornaars in de media waarbij de slachtoffers dienden gehospitaliseerd te worden.

In de voordracht van Leffingenaar Marc Struye maken we kennis met de levenscyclus van de Aziatische hoornaar en wordt aandacht besteed aan de zeer snelle verspreiding binnen Europa sinds zijn aankomst pakweg 20 jaar geleden. Gezien de grote verspreiding in korte tijd, is het uitgesloten dat deze soort volledig kan teruggedrongen worden. Wel wordt gepoogd de verdere uitzwerming onder controle te houden, meer bepaald door het uitroeien van de nesten. De verschillende technieken die hiervoor gebruikt worden, komen aan bod. Maar vooraleer de nesten kunnen verdelgd worden, moeten ze gelocaliseerd worden. Hieraan heeft de voordrachtgever zijn bijdrage verleend. Door zijn technische kennis van elektronica en als verwoed imker (Marc Struye is reeds meer dan 15 jaar voorzitter van de imkersafdeling De Kustbie van Gistel) voelde hij zich geroepen om een zendertje te ontwikkelen waarmee de nesten van de hoornaars kunnen gelocaliseerd worden. De techniek bestaat erin om een hoornaar te vangen, een zendertje te bevestigen (de Lowlandtag) en hem vanop afstand te volgen om op deze manier het nest te vinden.

Voor deze interessante avond waarbij we vernemen hoe technologische vooruitgang het evenwicht in de natuur helpt te realiseren betalen de leden 4 euroniet-leden 6 euro.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 4,00
Standaard € 6,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Mens & MaatschappijWetenschap & techniekLezing1 sessieActiviteitlezingCultuurregio Middenkust